2010. május 16., vasárnap

Hetifotó - én



Még egy téma, ami jó nehéz volt számomra. Nem szeretem, ha fényképeznek, magamat meg amúgy sem szoktam. Rólam még nem született jó kép, ezt a sorozatot most sem szakítottam meg.
Az első kép még tetszene is, csak elég nehéz úgy fényképezni, hogy nem látod, hogy mi is lesz a képen. A második hatásvadász, a harmadik közhelyes. Na, ezek után másnak már nem is kell kritizálni:) De azért tegyétek csak meg!

5 megjegyzés:

Nagyváradi Csilla írta...

Nekem tetszenek! Szerintem a képeken te te vagy, és nem akarsz más lenni. Ez jó! :)

vadjutka írta...

halihó,

Nagyon jó téma - és talán a legnehezebb.

Összességében nekem nem annyira tetszik ez most. Nem azért mert hatásvadász, vagy közhelyes, hanem azért, mert azt gondolom hogy egy ember, több mint a saját fejéről készült fénykép.

Ezt most kicsit kifejtem - de persze mindenre vonatkozik a megszokott kitétel: a véleményem csak az én ízlésem tükrözi csupán.

Én azokat a portrékat szeretem, ahol van valamennyi háttér, ahol látjuk a közeget, ahol a portré alanya él, ami ő maga, amiről kiderül, hogy mitől ő ő. Előbányásztam a webről pár képet a volt tanáromtól (Féner Tamás) - ő rengeteg portrét készített, és többségében nagyon tetszenek nekem.

gyarmathy tihamér festő portréja
http://gaborwaclaw.freeblog.hu/files/fener3.jpg

egy híres ballerina portréja, akinek a neve most nem jut az eszembe
http://static.168ora.hu/db/0B/63/mg-0424-copy-d0000BB6312071603c53b.jpg

Azért tetszenek ezek, mert van infónk arról a képen, hogy ki is az az ember (azaz mi teszi őt azzá, ami) azáltal, hogy bepillantást kapunk az életének egy pici pillanatába a tárgyak és a környezet által. Szerintem egy portréban nagyon fontos az, hogy mi az a környezet, tárgyi kultúra, ahol az illető él, és/vagy amit ő maga fontosnak tart.

Ezen fentiek miatt nem annyira tetszik ez a sorozat most, mert nem tudjuk meg a képekből, hogy a saját fejeden kívül te ki vagy. Egészen pontosan a legelső kép az jó kiindulópont erre - az tetszik. Abban tetszik, hogy ott a kert, szépek a fények, hogy jelzés szerűen ott vagy rajta a képen - azaz nem uralja a fejed a képet - és mindez azt sugallja nekem, hogy a kert, a nyugalom vagy te. De ez persze nem bizti, hogy így van, csak ezt mondja nekem a kép. Kérdés, hogy ezt te is így gondolod-e. :-)

Szóval szerintem ezt a témát most tedd el pihenni és vedd újra elő pár hónap múlva, hadd érlelődjön addig.

Mit gondolsz?

Kricsár Annamária írta...

Hú, úgy még nehezebb lesz:) Nem elég, hogy gondolkodnom kell, de most még a technikai részével is sokkal jobban meg fogok kínlódni: önkioldóval még soha nem próbáltam fényképezni. Főleg nem úgy, hogy 2 mp-em van.
Viszont a linkelt képeid nagyon jók, megpróbálom kitalálni, hogy nekem mi lenne a megfelelő környezet.
Nincs valami témaötleted tartalékban a jövő hét utánra? Hogy mi lenne az, amit még képes lennék normálisan megoldani?

vadjutka írta...

játszótér?
piac?
gömbök? (gömb formák)
utazás? (itt most nem a repülősre gondolok, hanem bármi ami ide befér)

majd még gondolkodom...

Kricsár Annamária írta...

Ezek jók! A gömbök a kedvencem:)